Hangyák távoltartásáról

Akármennyire is tisztán tartom a lakást, illetve házat és környezetét, időnként fel feltűnnek a hangyák. Elég egy kicsi eső és máris tolonganak befele. Éppen ezért megosztok egy összeállítást arról, hogy milyen természetes módszerekkel tudjuk távol tartani magunktól őket.
Egy kis áttekintő a hangyákról:
Kicsi, átlagosan 5-9 mm-es termetű rovarok igen jól szervezett kolóniákban élnek, rétegzett társadalomban, melyben minden egyednek megvan a maga helye és feladata. Telepeikben – amit hangyabolynak hívunk – akár több millió példány is lehet, közülük főleg a szárny nélküli dolgozókkal találkozunk, akik megállás nélkül kutakodnak élelem után, melyet aztán a bolyba cipelnek.
Tehát mi tis tehetünk,ha már bejutottak:
Sokan fokhagymára esküsznek, gerezdeket helyeznek el az útvonalaikon, ezt nem szeretik. Hasonló hatás érhető el a küszöbre és ablakpárkányra helyezett levendulakivonattal-amivel ,ha bekenjük vagy fújatjuk az ajtókat ablakokat,akkor a pókok is meszsiről kerülnek majd, terpentinnel, ecettel, továbbá a tapasztalatok szerint sikert lehet elérni a szegfűszeggel, élesztővel, sütőporral, és fahéjjal is.
Az ablakba kiültetett paradicsom is kíméletes hangyaűző, ha pedig már a kertben megállítanánk őket, ültessünk zsályát, levendulát, izsópot a házfal közelébe, ablak alá, ezektől is irtóznak.
Mikor a riasztás már nem elég, vagy elkéstünk vele, jöhetnek a drasztikusabb megoldások. Régi vidéki praktika a sós, de inkább timsós vízzel való alapos felmosás a lakásban, teraszon, az egyszerűbb módszerek hívei pedig fel is porszívózhatják az apróságokat, ami azonban csak tüneti kezelés, mert utánpótlás akad bőven.
Ha semmiképp nem jutunk dűlőre, akkor jöhet a vegyszeres irtás, például a különféle bolti hangyacsapdák beszerzése, melyek mérget tartalmaznak, amit a dolgozók bevisznek a bolyba, így az ott is pusztít, ellenben a szivacsos módszerrel. Ha a helyzet tarthatatlan, rovarirtó szakembert is hívhatunk, aki körbepermetezi a lakást, ez már nem filléres, ellenben elég biztos megoldás. Ha egyszer sikerült a kilakoltatás, akkor életbe lép a prevenciós szakasz.

 

Vélemény, hozzászólás?